Разделно хранене

Разделно хранене

Голямото ми желание да отслабна ме мотивира да чета книги и публикации, свързани с разделното хранене. За този начин на хранене само бях чувал това-онова, като цяло все хубави неща, но знанията ми бяха относително повърхностни. Захванах се да изучавам темата с желание и повишен интерес.

Не съжалявам за инвестираното време в четене и ми се иска да се бях информирал за разделното хранене по-рано! Научих много за хранителните вещества, за тяхното комбиниране, за лошите комбинации. Оказа се, че разделното хранене се “вързва” чудесно с моето пескетарианство.

Научих и друго – че не се отслабва благодарение на разделното хранене! Това, между другото, е едно много разпространено схващане, на което и аз бях подвластен и се споменава в различни източници, в т.ч. и в Уикипедия, но след като се информирах по темата смятам, че отслабването чрез разделно хранене е мит. Причините за отслабване са по-скоро други, като основната сред тях е т.нар. “калориен дефицит” – през деня да изразходваш повече калории, отколкото приемаш.

Какво е “разделно хранене”?

Разделното хранене представлява подход в храненето, който препоръчва какви храни (и техните хранителни вещества) могат да се комбинират заедно и какви – да се избягват. Целта на разделното хранене е да се подобри храносмилането и да се усвояват по-пълноценно хранителните вещества, отчитайки спецификата на храносмилателната система на човека.

За първи път разделното хранене се лансира от д-р Уилям Хей (1866 – 1940) и дори в някои източници този начин на хранене се нарича “Диетата на д-р Хей”. Основен продължител на идеите на д-р Хей е Хърбърт Шелтън, а така също и други изследователи, които са работили в тази област, чак до наши дни.

Принципът, върху който е изградена теорията за разделното хранене е, че всяка храна съдържа до пет типа хранителни вещества:

 • Белтъчини
 • Мазнини
 • Захари
 • Скорбяла
 • Киселини

Всички хранителни продукти съдържат тези пет вещества, но в различни съотношения. Веществото в най-голямо количество (т.нар. “доминиращо хранително вещество”) предопределя и целия храносмилателен процес.

Някои хранителни вещества са пасивни при наличие на други хранителни вещества, но други реагират помежду си и причиняват смущения в този процес, като безразборното приемане на различни видове храни води до подобни “конфликти”. Последиците не винаги са приятни – неразположение, разстойство, вътрешна ферментация, подуване, газове и дори хранително отравяне.

Ето какво отбелязва по този повод Ян Драйз – може би най-авторитетния съвременен експерт по въпросите на разделното хранене, в своята книга “Основни принципи на разделното хранене”:

Храносмилането на първо място разчита на активността на ензимите, чиято функция е ограничена в рамките на строго определено киселинно ниво. Всеки вид храна влияе върху това ниво и в определен момент може да окаже положително или отрицателно въздействие върху храносмилателния процес.

Само по себе си храносмилането е подчинено на денонощен (циркаден) ритъм, който е неизменен и безразборното приемане на храна не може да се отрази добре върху него.

По тази причина е най-добре едно хранене да се състои от внимателно подбрани продукти, които се понасят и подпомагат взаимно в процеса на храносмилане.

Ян Драйз също така отбелязва, че правилното комбиниране на храните има благотворно влияние не само върху храносмилането, но и върху общото здравословно състояние и дори е възможно да се излекуват различни болести, за което той привежда и примери от своята практика.

Петте вида хранителни вещества

Храната на човека се състои от различни вещества – белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, вода, баластни вещества (груби влакна), ароматични вещества, антиоксиданти, ензими, оцветители. От всички тези вещества единствено три подлежат на преработка – белтъчините, въглехидратите и мазнините.

Специално въглехидратите се делят на две групи – захари и скорбяла. Захарите са т.нар. “прости въглехидрати”, а скорбялата се отъждествява с т.нар. “сложни въглехидрати”, които, за да се включат в обмяната на веществата най-напред следва да се разградят до двойни и прости захари.

Киселините, от своя страна, са група хранителни вещества, които въздействат върху храносмилането, но в храната те се срещат в малки количества и обикновено не се отчитат с голяма тежест в пресмятане на калоричните стойности на храните.

От голямо значение според теорията за разделното хранене е т.нар. “доминиращо вещество”. Във всеки продукт само едно от изброените по-горе пет типа хранителни вещества може да бъде доминиращо и при разделното хранене стремежът е към съставянето на меню, което да осигурява само едно доминиращо вещество на едно ядене, т.е. да не се смесват в произволни или безразборни комбинации различни доминиращи вещества.

Нека ти дам няколко примера за петте групи хранителни вещества и в какви храни се съдържат те.

 • Белтъчини – биват животински, млечни и растителни. Животинските белтъчини включват месо (телешко, говеждо, свинско, заешко, пилешко, агнешко и др.), яйца, риба и морски/речни дарове. Млечните белтъчини включват мляко, сирене, кашкавал. Растителните белтъчини включват ядки, семена, зърна, кълнове и др.
 • Мазнини – биват животински, млечни и растителни. Животинските мазнини са например топената свинска мас, мазина от черен дроб от треска, бекон. Млечните мазнини са масло, сметана, топените сирена. Растителните мазнини включват различни растителни масла – царевично, соево, палмово, фъстъчено, лелено, сусамово, както и маслини, зехтин и авокадо и др.
 • Захари – биват млечни и растителни. Млечните захари (лактоза) се съдържат в млякото, а растителните са широка палитра – рафинирана захар, мед, сладка, конфитюри, сиропи, шоколад, сушени плодове, компоти, банан, шипка. гроздов сок и др.
 • Скорбяла – картофи, царевица, жито, ориз, ечемик, ръж, бобови храни, соя, хляб, сухари, сладкарски изделия, спагети, юфка, кестен и др.
 • Киселини – винен оцет, ябълков оцет, бирена мая, газирани напитки, нес кафе, минерална вода, кисело зеле, мариновани краставички, кисело мляко и др.

Бобовите храни (боб, леща, нахут и др.) се считат от някои експерти за самостоятелна група поради относително равнопоставеното си съдържание на белтъчини и скорбяла (при соята равнопоставени са дори три групи – белтъчини, мазнини и скорбяла), но за опростяване на нещата от гледа точка на принципите на разделното хранене те се причисляват към продуктите, съдържащи скорбяла.

Разделно хранене и храносмилане

Практически всичко, свързано с разделното хранене е свързано с храносмилането. Целта на комбинирането на храните е да се осигури лесно храносмилане, съобразно особеностите на храносмилателната система на човека.

А храносмилателната система при човека е сложна! Общата й дължина е 7-8 метра (от устата до ануса) и докато храната преминава през това разстояние, тя е обработвана от храносмилателни сокове, които я разграждат до нейните съставни части, за да бъдат те усвоени колкото се може по-пълноценно.

Петте хранителни вещества се разграждат в храносмилателната система по различен начин, за различно време, от различни части на храносмилателната система, от различни ензими. Съветвам те да се запознаеш по-обстойно с това коя храна как въздейства върху слюнката в устата, работата на стомаха, дванадесетопръстника, тънките черва и дебелото черво в чудесната книга “Основни принципи на разделното хранене” на Ян Драйз, за която споменах и по-горе и която използвам като отправна точка за тази моя статия.

Важно е да се знае, че храната преминава през стомаха в последователността, в която е приета. Или, стомахът се пълни постепенно, пласт по пласт. Когато приемаме различни храни в едно ядене (например салата, основно, десерт), тези храни се разполагат в стомаха една след друга, като в зависимост от вида на храната смесването на всяко едно ястие със стомашния сок може да отнеме различно време. Ако смесването се осъществява твърде бавно, храната започва да ферментира още докато е в стомаха, в онези негови части, в които тя не е в контакт със стомашния сок, т.е. най-вече в средата на стомаха (където няма контакт със стомашните стени).

Това е причината, поради която след едно обилно хранене приемът на пълен стомах на десерт или плод води до ферментация. Стомахът е пълен и захарите от десерта или плода не могат да осъществят контакт със стомашния сок.

Добри комбинации при разделното хранене

Основните добри комбинации на храни при разделното хранене са:

 • Белтъчини и мазнини. Това е естествена комбинация на хранителните вещества, тъй като в редица храни, които съдържат белтъчини има и мазнини. Белтъчините и мазнините са съвместими и се срещат в много продукти, като обикновено водещо е количеството на белтъчините, а мазнините са по-малко. Хубавото при тази комбинация е, че мазнините забавят функциите на стомаха, така че остава повече време за по-пълноценното разграждане и усвояване на белтъчините. Хранителните режими, които съветват да се консумира само месо (на едно ядене) са пример за подобна комбинация, при която в рамките на една-единствена храна се приемат белтъчини и мазнини.
 • Скорбяла и мазнини. Примери за подобни комбинации са хляб с масло, задушени картофи, задушен ориз, чипс и др.
 • Мазнини и киселини. Киселините имат благотворно въздействие върху мазнините, които с тяхното посредничество се разграждат по-бързо. Например, малки количества лимонов сок или оцет (киселини) помагат за по-лесната преработка на храни с подчертано съдържание на мазнини. Нужно е да се внимава и да не се прекалява с употребата на големи количества киселини. Примери за подобни комбинации са по-мазна риба с лимонов сок, ядки или сирене с кисел плод, сирене с домат и др.
 • Захари и киселини. Подобна комбинация може да се срещне при едновременната консумация на сладки и кисели плодове, например. Също така, примери за подобна комбинация са киселото мляко с мед, кисело мляко със сладък плод, кисело-сладък сос и др.
 • Комбиниране на различни видове скорбяла. Счита се, че едновременното приемане на различни видове храни, които съдържат различен вид скорбяла не натоварва храносмилателната система и се счита, че подобна комбинация е добра. Примери за подобни комбинации са например хлябът от смесено брашно (в което има различни видове зърнени продукти), кифли, различни видове макарони и спагети, картофени крокети (картофи и галета) и др.

Лоши комбинации при разделното хранене

Основните лоши комбинации на храни при разделното хранене са:

 • Белтъчини и скорбяла. Това е комбинацията, която може би най-често се среща в хранителния режим на огромен брой хора, поради което някои от тях гледат скептично на разделното хранене, най-често защото не искат да променят навиците си. Сред най-разпространените примери за подобна комбинация спадат хляб със сирене, месо с картофи, пиле с ориз, кюфтета с пържени картофи и др. Чувство на тежест в стомаха след обилно хранене може да се дължи на злоупотребата с прекалено голямо количество храна, но е възможно да се дължи и на лошото съчетаване на храните с високо съдържание на белтъчини и скорбяла. Подобна комбинация нарушава киселинния баланс и затруднява храносмилането.

Ето какво обяснява по този повод Ян Драйз (цит.съч.):

Когато ядем хляб със сирене, ние приемаме едновременно две доминиращи вещества: скорбяла и белтъчини. Тъй като нито хлябът, нито сиренето могат да задоволят стомаха, е доста лесно да се прекали с тяхното количество. А преяждането с тези храни предразполага към ферментация поради голямото количество скорбяла в стомаха. Наличието на две доминиращи вещества в стомаха създава затруднения при храносмилането: процесът се осъществява бавно и непълно. Количеството също допринася за трудностите.

Впоследствие храносмилането става дори още по-проблематично при преминаването на стомашното съдържание в дванадесетопръстника, тънките черва и дебелото черво, тъй като функциите на панкреаса се затрудняват изключително при едновременното присъствие на големи количества белтъчини, скорбяла и мазнини. Храносмилането при всички случаи не може да се извърши цялостно. Част от белтъчините започват да се разграждат, част от скорбялата започва да ферментира. Червата осигуряват среда, която е подходяща за ферментация и процесът продължава да се развива бързо в почти идеални условия.

Като резултат червата се надуват от газове – състояние, причинено на първо място от лошата комбинация между белтъчини и скорбяла.

 • Скорбяла и захари. Това също е много разпространена комбинация. Примери за нея са хляб с конфитюр, хляб с мед, хляб с течен шоколад, различни видове сладкиши, пасти, торти, кексове, понички, вафли и др. Захарите се разграждат бързо в храносмилателната система, но скорбялата – не. Напротив, при нея процесът е бавен. При едновременното приемане на двете вещества част от захарите могат да се задържат в средата на стомаха (безконтактна точка със стомашната стена, следователно няма контакт и със стомашния сок) и да започнат да ферментират. Тези ферментиращи захари, смесени с остатъци от неразградена скорбяла навлизат след това в червата, където процесът на ферментация продължава. Това причинява подуване на червата.
 • Скорбяла и киселини. При тази комбинация не се осъществява предварително храносмилане на скорбялата от слюнката в устата и това може да доведе до храносмилателни затруднения. Примери за подобни комбинации са хляб с домати, ориз с мариновани зеленчуци, картофи и кисели краставички и др. Някои напитки, също допринасят за лошото храносмилане на храни, съдържащи скорбяла, тъй като са киселинни. Става дума например за колата, виното, светлата бира, плодовия сок, кафето.
 • Белтъчини и киселини. При тази комбинация разграждането на белтъчините се нарушава и процесът остава незавършен. Остатъците от белтъчините могат да се задържат в стомаха прекалено дълго и да започнат да се разлагат, което може да доведе до неприятен вкус в устата. Непълното смилане затруднява по-нататъшното разграждане на белтъчините в дванадесетопръстника, така че остатъците от белтъчините продължават да се разлагат в червата. Това е валидно при комбинация на белтъчини с продукти с високо киселинно съдържание. Примери за комбинация от белтъчини и киселини са месо с кисело зеле, ориз със сос, пиле с ананас, наденица с кисело зеле, маринована херинга, риба и лук, мариновани в оцет.
 • Мазнини и захари. И тази комбинация е неблагоприятна за храносмилането. Продуктите, които съдържат мазнини не съдържат захари и обратното – продуктите, съдържащи захари не съдържат мазнини. Като че ли самата природа подсказва, че комбинацията между тези две вещества не е добра. Примери за подобни комбинации са ядки със сладък плод, сирене с конфитюр, шоколад, марципан.
 • Белтъчини и захари. Това по принцип е рядко срещана комбинация, като примери за нея са месо със сладък плод, риба с плодове, сладък десерт след белтъчна храна.
 • Комбиниране на различни видове белтъчини. Тук е важен видът на белтъчините (животински или растителни) и тяхната концентрация. Примери за подобни комбинации са бекон с яйца, сирене с ядки, яйце с мляко, месо със сирене.
 • Комбиниране на различни видове мазнини. И тук е важно да се прави разликата между животински и растителни мазнини. Комбинацията сама по себе си не е лоша, но е добре да се стараем да избягваме едновременното приемане на различни видове мазнини, както и най-вече да внимаваме с количеството мазнини, които се приемат. Храносмилателната система не е способна да преработва прекалено голямо количество мазнини наведнъж.

Проблематични комбинации при разделното хранене

Основните проблематични комбинации на храни при разделното хранене са:

 • Плодове и зеленчуци. Плодовете и зеленчуците са нещо като хранителни противоположности. Плодовете обикновено са с високо съдържание на киселини и съдържат много захари, а при зеленчуците тези количества са незначителни. Доколкото е възможно, плодовете и зеленчуците следва да бъдат приемани поотделно. По принцип, тази комбинация не е лоша, но е трудна.
 • Бобови храни. Те винаги са трудни за храносмилане, но преработката им в храносмилателната система може да се улесни с добавянето на различни зеленчуци, чието влияние запазва киселинния баланс. Все пак, дори и при най-благоприятни обстоятелства всяко ястие, което съдържа бобови храни е проблемна комбинация. Същото се отнася и за соевите продукти.
 • Мляко. Млякото не се съчетава лесно с други видове храна и за предпочитане е тази напитка да се употребява отделно. Комбинацията на мляко с плодове или зеленчуци е проблематична.

Плодове и зеленчуци

Иска ми се да обърна специално внимание на темата за плодовете и зеленчуците, тъй като те са важна група храни за всяко здравословно хранене.

Разделното хранене не прави изключение и насърчава употребата на плодове и зеленчуци, като по-горе вече споменах, че е добре приемът им да става поотделно.

Доколкото е възможно, следва да приемаме плодове като отделни ястия. Те не се комбинират добре с хляб, зърнени храни, тестени изделия, месо, риба. Плодовете, приети самостоятелно се преработват лесно и бързо. Добре е да бъдат приемани бавно, в умерени количества. Пресният плодов сок е равностоен на плода, като при него храносмилането се улеснява още повече.

За да не се препълва стомахът, общото количество на плодовете при едно хранене не следва да е повече от 500 грама. Плодовете могат да бъдат съчетавани с други плодове без опасения.

Зеленчуците, от своя страна, са напълно различни от плодовете. Основната разлика се крие в специфичното съотношение между белтъчини, въглехидрати и киселини. Структурата на зеленчуците, като цяло, е по-твърда и по-плътна от тази на плодовете и по принцип те се преработват малко по-трудно от плодовете. По тази причина и суровите зеленчуци са малко по-проблематична комбинация за храносмилането. Хората по своята природа не са тревопасни и е добре повечето зеленчуци да се консумират след известна обработка, например на пара.

От гледна точка на комбинирането на храните няма проблем в комбинирането на различни зеленчуци, както и в комбинациите между сурови и сготвени зеленчуци.

Как да се прави по-лесно изборът на комбинация?

За улесняване на хората, които се хранят разделно съществуват различни помощни таблици. Те нагледно представят всички добри, лоши и проблематични комбинации, които коментирах по-горе и така човек по-лесно може да направи своя избор на комбинация и меню.

Отслабва ли се с разделно хранене?

След като четох по тази тема, а и съдейки от личния си опит, отговорът ми е “Не”. А и няма логика да се отслабва от разделно хранене, само по себе си, тъй като отслабването (и в частност намаляването на процента подкожни мазнини) е функция на калорийния баланс – съотношението между калориите, приети с храната и изразходваните калории.

Или, разделното хранене не е пряка причина за отслабване. Но може да бъде косвена такава.

Какво имам предвид?

Имам предвид, че когато човек вземе решение да се храни разделно, той най-вероятно го прави, защото не е доволен от нещо в своя настоящ хранителен режим, както и (може би) от теглото и размерите си. Поемайки по пътя на разделното хранене, човек едновременно взема и някои допълнителни решения, които всъщност могат да са основната причина за евентуалното отслабване.

Такива “допълнителни” решения, които може да вземе един разделно хранещ се човек е да се храни умерено (по-малко от преди), да избягва някои храни (например хляб, тестени изделия, захарни изделия), да спортува и др. И в един момент ефектът върху фигурата е налице, но не заради разделното хранене, а заради “допълнителните” дейности, които придружават разделното хранене.

Използвам кавички, когато говоря за “допълнителните” дейности, тъй като те всъщност могат да са много осезателни и ангажиращи вниманието.

Така се получава в момента и при мен, например.

Моят личен опит с разделното хранене

Моят личен опит с разделното хранене не е богат – няколко месеца. За тези няколко месеца успях да сваля трайно повече от 5% от теглото си и вървя към новата си цел – нови 5%.

Причината за това обаче не се крие в разделното хранене, а в следните “допълнителни дейности”:

 • Активно ходене пеш по 4-6км. всеки ден
 • Периодично посещение на сауна
 • Периодично посещение на масаж
 • Изхвърляне на хляба и захарните изделия от дневното меню
 • Ограничаване на солта в храната (соленето е мой вреден навик, с който се боря)
 • Ежеседмично гладуване за прочистване и здраве в стил Пол Брег (само на вода)
 • Позитивна мисъл и вяра, че това, което правя е важно за мен, харесва ми и ми носи реални резултати

Тези “допълнителни” мерки, които вземам не са малко, нали? Отслабването е от тях, не от разделното хранене.

Иначе, конкретно по отношение на разделното хранене, предвид на пескетарианската ми ориентация правя най-вече следното (нищо революционно и нищо ново под слънцето):

 • 2-3 пъти седмично ям риба (без друго месо), задължително комбинирана със салата.
 • През останалото време консумирам зеленчуци в комбинация с продукти, съдържащи скорбяла – картофи, ориз и др.
 • Акцентирам на плодовете, които приемам отделно от останали храни на закуска (не всяка закуска) или в следобедни междинни хранения.
 • Ям ядки като следобедни междинни хранения, отделно от друга храна.
 • Храня се с бобови храни (боб, леща) няколко пъти месечно.
 • Избягвам комбинациите “белтъчини и скорбяла”, “скорбяла и захари”, “мазнини и захари”, “скорбяла и киселини” и “белтъчини и киселини” за които говорих по-горе.
 • В ежеседмичното меню се старая да присъстват и 1-2 закуски с прясно изцеден сок.

Виж едно видео, което изготвих преди време за книгата “Диетата на остров Крит”, тъй като Диетата на остров Крит се доближава до това, което описах по-горе и ако темата за пескетарианството, за което споменах ти е интересна, тази книга ще ти бъде много полезна и приятна за прочит:

В резултат на подобен хранителен режим се чувствам леко и приятно. Не си броя калориите, не се вманичвам и не изпадам в крайности. Понякога си позволявам да наруша някое и друго правило, но не се чувствам гузен и не изпитвам вина, тъй като знам, че това е по-скоро изключение, а не система.

Какъв е твоят опит с разделното хранене?

Снимка: ginnerobot , CC

Препоръчвам да видиш още:

Безплатен абонамент

Не пропускай най-новите статии, получавай ги по е-мейл!

Коментари

 1. Dimiter каза:

  Здравейте. Хареса ми безпристрастният стил на статията.

  По мое мнение, всяка диета има ефект. Защото води до осъзнато (а не импулсивно) хранене. Въпросът е – какво става с храненето след края на диетата? Ако човек се върне към предишните си навици, ще се върне и към предишните килограми…

  Ниско-въглехидратната диета е това, на което заложих аз. Ако ви е любопитно: http://softuin.com/w/448

  • каза:

   Благодаря за споделеното мнение, оценявам го!

   Отговорът на въпроса “Какво става с храненето след края на диетата?” за мен се крие в дефиницията за “диета”, а именно – “съвкупността от храни, които човек приема”.

   В този смисъл, няма как една диета да свърши, тъй като докато човек се храни, той е на някаква диета. Въпросът е на каква точно.

   Аз лично не гледам на разделното хранене, на пескетарианството или на диетата на остров Крит (тъй като тези неща съм споменал в статията, при друг може да е различно) като на нещо временно, което правя само днес. Осъзнавам, че ако човек е на неподходяща диета, както и има други вредни навици (липса на двигателна активност и мн. др.), ще работи срещу себе си и лично съм се убедил в това, за съжаление.

   • Gabi_to каза:

    Здравейте наистина много хубава статия. Накратко февруари месец спрях цигарите и от страх да не напълнея ( а и аз имам 15 кг наднормено тегло минимум) започнах 90 дневната диета за тези дни свалих 8 кг …мисля че е достатъчно за 3 месеца. Но имам още доста да свалям.
     Интересно при мен е ,че в началото ми бе6е много трудно да я спазвам и много често исках да се откажа,но сега когато остават 3 дена до края се чувствам много тъжно. Препоръчва се 3 месеца почивка и после ако искам пак 3 месеца диета. 90 дневната е на принципа на разделното хранене дни в които до обяд ям само плодове и то един вид плод.
    Не мога да ви опиша как се чувствам,като нова ,като преродена. Не лишавам организма си от нищо просто го снабдявам в определени дни и той сам си свикна с този режим. И да допълня пия минимум 2 л изворна или минерална  вода на ден. 
    Та сега след като свърши трябва да ”почивам” ,но не искам да се чувствам така както преди тези 3 месеца. 
    Искам да споделя сега с Вас какъв режим си измислих и моля дайте ми съвет дали е правилно или не?  Всяка закуска (до 12 ч) ще бъде един вид плод, кафе без захар (и без това го пия чисто)  Понеделниците ще ям млечни продукти и яйца естествено със салата ,Вторниците- бобени храни, Сряда- въглехидрати ( в повечето случай ям спагети,може и сладкиши и задължително черен шоколад), Четвъртъците- ориз или картофи ,Петък-месо-риба или пилешко и естествено не забравяме и салатите ,които са неизменна част от менюто ми. А мисля съботите и недели да бъдат любимите ми разтоварващи дни – плодове 

     Задължително и един ден в месеца, любимия ми ден  след който се чувствам страхотно- деня на вода и чай (без подсладители го пия)  И да добавя за тези 3 месеца не съм яла бял хляб ,а само черен пълнозърнест ,грахам и то само през протеиновия ден (риба,месо,млякото,яйцата )  бобения и скорбялата.
    Мисля към всичко това да добавя и йога.

    Това е режим който си направих с взети идеи от 90 дневната диета,това което ме притеснява е ,че след като тя приключи трябвали 90 дни почивка,а аз не искам да спирам точно сега когато се чувствам страхотно ,искам това да бъде моя начин на живот и моя хранителен режим.Ако продължа да ям по този начин описан по-горе ,би ли ми повлиял лошо на организма според Вас ? Моля дайте ми съвет!

    • каза:

     Благодаря за подробното описание на 90 дневната диета, за мен бе интересно да се запозная.

     За съжаление, не мога да дам каквито и да е било съвети, тъй като не съм специалист по хранене. По-горе съм споделил само своя личен опит или научено/прочетено за разделното хранене.

 2. Ева каза:

  Здравейте,

  И тази статия, обясняваща принципите за разделното хранене, е непълна и дори с грешки. Аз лично съм изпитала ефекта на отслабване с правилен разделен режим и гарантирам, че ефекта е страхотен! Първо, това е единствения метод, при който аз никога не съм гладна, второ: отслабвам без особени усилия, и трето: метода е изключитело здравословен за стомаха.

  Принципа на разделното хранене е не само принцип на смесване на храните, но също така ограничителен режим, тъй като някой храни сами по себе си са вредни или са комбинация.

  И защо не споменавате ВРЕМЕТО между отделните хранения, то е изключителен важен фактор? Минимум 4 часа са нужни между отделните хранения. Плодовете: 1 час преди или 2 часа след хранене. Различните видове белтъци НИКОГА не се съчетават! Забравете също така за: захарта, бялото брашно, наситени мазнини като лой и мас, хидрогенирани мазнини като палмово масло и маргарини.
  НЕ е добра комбинацията “киселото мляко с мед, кисело мляко със сладък плод” – НЕ, киселото мляко е БЕЛТЪК и не може да се съчетава с въглехидрат. И по-правилно е да говорим за ВЪГЛЕХИДРАТИ, а не за СКОРБЯЛА. Забравете изобщо да консумирате конфитюри, сладка, компоти – това е съчетание на ПЛОД със ЗАХАР и е против принципа на разделното хранене!Всички десерти са НЕразделни и автоматично се изключват. Тъй като аз обичам десерт, единственото, което можех да си позволя, бе филия черен хляб намазана с мед.

  Препоръчвам да си купите някоя стойностна книжка по въпроса, но ако спазвате истинския режим на разделно хранене, гарантирано ще отслабнете и то без да броите калории, без да гладувате, без да се изтощавате от фитнес. Но ще се лишите само от едно: сладокустието, тъй като много неща просто няма да са ви достатъчно вкусни…но това да е :-)

  • каза:

   В статията се позовавам на един от големите световни експерти по разделно хранене – Ян Драйз и на неговата книга “Основни принципи на разделното хранене”.

   Предвид на това, склонен съм да му се доверя. :-)

   Смятам също така, че съвсем не е точно да се твърди, че се отслабва заради разделно хранене.

   Отслабването е най-вече резултат от разликата между приемане на калории и изгаряне на калории.

   Разделното хранене е нещо съвсем различно от това – то е метод за обезпечаване най-вече на оптимално храносмилане и усвояване на хранителните вещества, което директно не води до отслабване.

   Хубаво е, че отслабвате, но най-вероятно не разделното хранене е директната причина, а калориите, които приемате, както и калориите, които горите през деня.

 3. Яна каза:

  Имам няколко въпроса(нищо,че човека писал статията не е специалист по хранене).Сол-не,а хималайска сол?За нея казват,че не задържа вода в клетките.Мога ли да комбинирам в едно хранене няколко храни от една и съща хранителна група?И ако си правя домашен хляб с пълнозърнесто брашно и семена(без брашно тип 500),към коя група да го причислявам?Благодаря предварително.

  • каза:

   Аз самият също консумирам хималайска сол, но не мога да кажа дали тя задържа вода или не – наистина не знам.

   Според мен комбинирането в едно хранене на няколко храни от една и съща група не е в противоречие с принципите на разделното хранене.

   По въпроса за хляба – доколкото знам, в хляба има въглехидрати и белтъчини, като доминират въглехидратите. При това положение следва да се отдаде приоритет именно на тях – на въглехидратите, или на скорбялата, по класификацията от по-горе.

   Колкото и семена да се добавят, освен в някакви много редки изключения, не вярвам хлябът да смени групата си от гледна точка на разбиранията на разделното хранене.

 4. Юлия каза:

  Здравейте,

  Пиша ви защото намерих много различни определения за “зърнени” храни. По-горе в статията те се цитират сред белтъчините, а иначе оризът, който също е зърнена храна (http://www.ekak-zdrave.bg/hranene-i-dieti/koi-hrani-popadat-v-grupata-na-zurnenite) бива цитиран сред скорбялата. Кое е вярното?

  Същия проблем касае и житото, ечемика, ръжта и други.

  Поздрави,
  Юлия

  • каза:

   Привет, Юлия!

   Тъй като не съм специалист по хранене, не мога да кажа повече по темата, която повдигате.

   Според мен ще е най-добре да потърсите авторитетни източници (чрез Google), в които да проверите хранителния състав на една или друга храна и така ще знаете със сигурност коя храна към коя група да отнесете.

 5. temenuga каза:

  Zdraveite,
  I as sum pravila razdelno hranene I sum otslabvala no ne e bilo zashtoto sum namalila kaloriiniq rejim a zashtoto sum suchetavala granite prvulno. Samiqt fakt che hranata be fermentira znachi samo pro sebe si che se razgrajda po-burzosledovatelno se otslabva. Razbira she I tova koeto kazahte dopulnitelnite neshta pomagat no ne e samo tova…

  • каза:

   Теменуга, струва ми се, че грешите с тезата за отслабването, но това не чак толкова важно, според мен. Най-важното е, че ако разделното хранене ви помага да се чувствате добре и да изглеждате добре – продължавайте с него и най-вероятно ще сте на прав път.

 6. Денсинг каза:

  Хареса ми статията, браво! Но колкото до това дали се отслабва, явно е до организъм, защото аз лично отслабнах, прилагайки само разделно хранене и никакъв спорт, движение и т.н. :D Най-важното е обаче да се чувстваш добре :)

 7. Марина каза:

  Здравейте и от мен :) От личен опит зная, че чрез разделно хранене, човек достига оптималното си тегло, независимо дали трябва да отслабне или напълнее. При мен действа чудесно, съчетано със спорт разбира се. Аз искам да ви попитам за кафето. Дали кафе с мед би навредило на разделното хранене и как трябва да се съчетае, за да не направи проблеми в смилането :) Аз го пия половин час преди закуска, а закуската ми най-често е плодова или пълнозърнест хляб със зеленчуци.

Коментирай

Задължителните полета са отбелязани със *